söndag 8 mars 2009

Påfrestningar, påfrestningar och glädje

Att vara gravid är onekligen en stor gåva, dock en smärtsam och jobbig sådan.

För kvinnan.

Men i potten ligger det en stor belöning, sällan man får pris för prestationer som kan mäta sig med att vara gravid med en eller flera små underverk som första pris.

Tuff uppgift väntar
Malin är en riktig tuffing i detta hänseende. Inget gnäll så långt örat når, hon kämpar träget på. Att bära tvillingar verkar galet jobbigt, hon är nu i vecka 28 och storleks- och viktmässigt jämnbördig med de som är i vecka 40 i en enslinggraviditet. Så om Malin bär våra barn tiden ut, skulle det vara som att gå över tiden med 11 veckor. Onekligen en tuff uppgift.

Som man i huset finns det tusen saker att göra för att underlätta den sista graviditetstiden:

- var proaktiv. Försök vara steget före. Sätt glaset med vatten framför näsan på henne innan hon hunnit bett om det.
- fråga. Sluta aldrig fråga. Behöver du det? Vad vill du vi ska göra? Hur mår du? Hur mår barnen?
- Jag har investerat i någon kräm med kakao och varje kväll så får mage och bröst sig en omgång, samtidigt som jag berättar för Ebba och Molly att de får stanna i magen ett litet tag till. Malins bröst är numera storleken större än hennes huvud, vilket är en fascinerande syn.
- då benen tar mycket stryk under en graviditet passar krämen utmärkt för massage av lår och vader
- raka henne som hon vill, inga konstiga mönster
- baka scones och värm mjölk med ett leende på läpparna
- plocka undan och städa med ett ännu större leende på läpparna
- hjälp henne genom de jobbiga nätterna genom att vara med, hjälp henne på toa, bulla upp med kuddar, vänd henne, klia i nacken, se till att det är svalt i sovrummet osv
- räkna till 10, hon har det jobbigt nog utan en sur kille i huset
- se till att det finns järntabletter, juice, mjölk, frukt och annat hemma. Allt hon behöver.

Ta dig tid. Tro inte att företaget du arbetar på går under bara för att du just nu inte har tid att ge allt.

Ägna dig åt det som är viktigt.

2 kommentarer:

  1. Du är underbar!! Jag är sååå tacksam och lycklig över att just du är pappa till Ebba och Molly. Tack för all praktisk hjälp. Tack för allt stöd och tack för allt tålamod. Det är bra att du räknar till 10 - Jag ser att du behöver det;-) Snart är den här jobbiga graviditeten över / Den tunga, gravida kvinnan...

    SvaraRadera
  2. Hej Johan!Fick tipset om denna blogg via Malin på FB och kastade mig genast över den. Läser me beundran dina tankar inför vad som komma skall ;-) att Malin hon e en tuffing kan jag intyga till 100% Och är imponerad över din förståelse över vad som är på G ;-) Är själv i v.33 så är helt med i matchen..(men självklart annorlunda att vänta tvillingar) Följer med spänning denna insiktsfulla blogg, Så glad för Er skull!! Kram från ännu en tungviktare (lotta) 

    SvaraRadera