torsdag 12 februari 2009

Hockey-supportrar samhällets råttor

Malmös stolta ishockeylag Malmö Redhawks (fd MIF) har efter några års slumrande äntligen vaknat till liv. Det krävdes en finansiell kris med tillhörande spelarflykt och ett gäng hungriga juniorer att ta över.
Personligen tycker jag att hockey är en grymt tråkig sport att kolla på, kallt, du ser inte vem som är vem, alltså inga personligheter. Och det är ju egentligen inte en regelrätt bollsport.
Men det som är mest fascinerande är hockeysupportrarna. Grovt generaliserat så är de de mest panndöda av alla supportrar. När det vankas hockematch kryper stans avskum fram ur kloakerna, likt döda råttor som letar efter en plats i himlen.

Jag har ett starkt minne från en fotbollsmatch. Det är en fantastisk dag, vacker på alla vis, solen står högt i skyn, många famljer på läktaren och stämningen är på topp, bland såväl barn som vuxna på Malmö Stadion där Malmös andra stolthet MFF gör sig redo att rulla lite boll.

Efter cirka tre minuter börjar en man i 40-års åldern skandera till domaren.

- jävla fitta, jävla neger, kom hit så ska jag döda dig osv

Till synes väldigt oprovocerat. Stämningen sänks, barnen riktar sina rädda blickar ner i backen. Ingen agerar.

Han skanderande fortsätter matchen igenom. Det enda man ser är hans hår i nacken och hans skimrande MIF-jacka som blänker i solen.

Var är exekutionspatrullerna när man behöver de som bäst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar